Co zrobić gdy zostaną nam niewykorzystane białka jaj? Moja propozycja: bezy! Słodzone stewią zamiast cukru są prawie bezkaloryczną bogatą w białko słodką przekąską lub dodatkiem do deserów czy ciast. Dobrze wysuszone bezy mogą być przechowywane w nawet do 3 miesięcy, najlepiej w szczelnie zamkniętym szklanym słoju. PRZEPIS Składniki: 2 białka 1/4 szklanki stewii w pudrze (lub 3/4 szklanki cukru) ewentualnie aromat waniliowy…
Deser błyskawiczny! Ubijamy kremową śmietanę z cukrem pudrem i dodajemy owoce, które najbardziej lubimy lub te, które mamy akurat pod ręką. Mogą to być świeże truskawki, banany, kiwi, brzoskwinie, jako dodatek pokruszone orzechy, wiórki kokosowe, miód lub syrop czekoladowy czy też rodzynki. To tylko kilka propozycji. Mój wybór na dzisiaj to brzoskwinie z puszki z orzechami laskowymi i waflowymi rurkami.…
PRZEPIS Składniki: 1,5 szklanki mąki 130 g masła 1 żółtko 1 łyżka mleka 1/4 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego Przygotowanie: Z podanych składników wyrobić ciasto, włożyć do lodówki na 1 godzinę. Potem cienko rozwałkować i wykrawać foremką w kształcie serca ciastka. Układać na blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st C ok. 15 minut. Wystudzone ciasteczka…
PRZEPIS Ciasto kruche Składniki: 160 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru pudru 150 g masła 1 jajko Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać pokrojone masło, cukier i jajko. Ciasto zagnieść i uformować w kulę. Następnie włożyć do lodówki na ok 30 min. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. 3 formę do pieczenia (keksowa) o wymiarach ok 10 x 30 cm…
Znalazłam ten przepis tutaj na blogu CakeTime. Deser jest prosty i pyszny. Przypomina mi letnie niebo! PRZEPIS Składniki: 1 opakowanie galaretki szafirowej 1 opakowanie galaretki turkusowej szklanka bitej śmietany ubitej z cukrem pudrem Przygotowanie: Galaretkę przygotuj według instrukcji (wymieszać obie). Gdy już prawie stężeje nakładać po ok 1 łyżce do szklanek. Ubitą śmietanę włożyć do rękawa cukierniczego i robić kleksy z bitej śmietany formując chmurki,…
Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info
W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.