PRZEPIS
Ciasto kruche
Składniki:
- 160 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 70 g cukru pudru
- 150 g masła
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać, dodać pokrojone masło, cukier i jajko.
- Ciasto zagnieść i uformować w kulę. Następnie włożyć do lodówki na ok 30 min.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- 3 formę do pieczenia (keksowa) o wymiarach ok 10 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto rozwałkować, pokroić na odpowiednie prostokąty i włożyć do form.
- Piec ok 20 min aż ciasto się zarumieni.
- Schłodzić.
- Posmarować kremem i posypać pokruszonymi bezami.
BEZY:
- 1 białko
- 60 g cukru pudru
- Piekarnik nagrzać do 100ºC.
- Białko ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i ubijać do uzyskania gęstej i jednolitej konsystencji.
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać bezy na papierze do pieczenia.
- Piec przez 1-2 godziny aż skórka będzie twarda i chrupiąca. Wyłączyć piekarnik. Bezy zostawić w piekarniku do wystudzenia.
KREM CZEKOLADOWY
- 200 g śmietany kremówki
- 100 g cukru pudru
- 100 g kakao
- 100 g roztopionej czekolady
- 1/4 szklanki wody
- W garnuszku wymieszać kakao z wodą.
- Postawić na ogniu i dodać śmietanę. Zagotować, ciągle mieszając.
- Zdjąć z ognia, wrzucić pokruszoną czekoladę i mieszać do roztopienia.
- Odstawić aż krem nieco zgęstnieje.