Gruszka w cieście francuskim
PRZEPIS Składniki: 1 gruszka 1/4 ciasta francuskiego, gotowy płat 1 szklanka wody 1/4 szklanki miodu 2 plasterki cytryny 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Gruszkę obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Wodę zagotować z miodem, cynamonem i plasterkami cytryny. Do wody dodać gruszkę i gotować kilka minut. Piekarni nagrzać do 180°C. Gdy gruszka jest miękka, wyciągnąć z wody i ostudzić.…
Zobacz post
Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą
PRZEPIS Składniki: 200g masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 100g białej czekolady 1-2 szklanki żurawiny Przygotowanie: Zmiksować masło z cukrem na gładką masę, dodac mleko, ekstrakt waniliowy i roztopioną czekoladę. Miksować do połączenia. Dodać mąkę i dalej miksować aż masa będzie gładka. Na końcu dodać żurawinę i wymieszać. Na…
Zobacz post
Czekoladowa gruszka z jabłkowymi chipsami
Składniki: 2 dojrzałe gruszki 100 g gorzkiej czekolady min 70% kakao 250 ml półwytrawnego białego wina 250 ml wody 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżeczki cukru wanilinowego chipsy jabłkowe Przygotowanie: Wodę wymieszać z winem, cukrem i ekstraktem waniliowym, zagotować. Gruszki obrać i włożyć do gotującej się wody tak by były zanurzone po koniuszek w wodzie, gotować pod przykryciem ok 8-10…
Zobacz post
Ciasteczka paluchy wiedźmy
Jeśli ktoś jeszcze nie próbował najbardziej przerażających ciasteczek tzw. “witch finger cookies”, popularnych na całym świecie, to właśnie nadchodzące Halloween jest idealną okazją aby je wyprodukować! :) Zobaczcie tylko tę przerażającą galerię KLIK. Jaka jest Wasza ulubiona wersja? Ja zrobiłam z mojego sprawdzonego uniwersalnego przepisu na lekko kruche maślane ciasteczka. Do tego migdały i konfitura! PRZEPIS Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru…
Zobacz post
Babeczki z polewą czekoladową i orzechami
PRZEPIS Składniki: składniki suche: 2 szkl mąki 1 szkl cukru aromat waniliowy lub cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao ( do 1/2 ciasta) składniki mokre: 1 szkl mleka 1 jajko 100 g roztopionego ale schlodzonego masła inne: 100g gorzkiej czekolady 2 łyżki wody lub mleka pokruszone orzechy Przygotowanie: Wymieszać osobno składniki mokre, osobno składniki suche…
Zobacz post
- Nowsze posty
- 1
- …
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- Starsze posty