Gruszka w cieście francuskim

6350158075_33877e0be5_z

6350903138_a0aa2e5465_z

PRZEPIS

Składniki:

  • 1 gruszka
  • 1/4 ciasta francuskiego, gotowy płat
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 plasterki cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Gruszkę obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
  2. Wodę zagotować z miodem, cynamonem i plasterkami cytryny.
  3. Do wody dodać gruszkę i gotować kilka minut.
  4. Piekarni nagrzać do 180°C.
  5. Gdy gruszka jest miękka, wyciągnąć z wody i ostudzić.
  6. Z ciasta francuskiego wyciąć dwa płaty w kształcie gruszki, w których wyciąć dowolny wzorek, ciastem okleić połówki gruszki, z ciasta wyciąć również ogonek i uformować liście.
  7. Piec przez 15-20 min aż ciasto się zarumieni.
  8. Podawać z lodami.

Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?