Ziemniaczana zapiekanka po francusku

6331353879_6705c0f871_z

6331354061_4d67aca9b1_z

6332106954_f699a4806e_z

PRZEPIS

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 100g startego sera żółtego
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 250 ml bulionu
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w talarki.
  2. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem i natrzeć przekrojonym czosnkiem. Cebulę pokroić i zeszklić na maśle razem z pozostałym ząbkiem czosnku. Dodać śmietanę, ser i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać.
  3. W naczyniu układać warstwami ziemniaki i zalewać masą serową. Na końcu całość zalać bulionem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 175°C przez godzinę, aż ziemniaki będą na wierzchu ładnie zrumienione.

Follow:
Udostępnij:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?