Składniki:
- 2 dojrzałe gruszki
- 100 g gorzkiej czekolady min 70% kakao
- 250 ml półwytrawnego białego wina
- 250 ml wody
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- chipsy jabłkowe
Przygotowanie:
- Wodę wymieszać z winem, cukrem i ekstraktem waniliowym, zagotować.
- Gruszki obrać i włożyć do gotującej się wody tak by były zanurzone po koniuszek w wodzie, gotować pod przykryciem ok 8-10 min aż gruszki zmiękną ale nie za długo aby się nie rozpadły.
- Jabłka pokroić w cieniutkie plasterki, można zanurzyć każdy plasterek w wodzie zagotowanej z cukrem (proporcje 1:2) a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 st C i ususzyć.
- Ugotowane gruszki wyciągnąć z wody i odsączyć.
- Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i oblać nią gruszki.
- Ułożyć na talerzu i udekorować jabłkowymi chipsami.