Babeczki z polewą czekoladową i orzechami

6111174065_01dc29aa50_z

6111175383_fec4c94e02_z

6111174553_74875af41b_z

 

PRZEPIS

Składniki:

składniki suche:

  • 2 szkl mąki
  • 1  szkl cukru
  • aromat waniliowy lub cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao ( do 1/2 ciasta)

składniki mokre:

  • 1 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 100 g roztopionego ale schlodzonego masła

inne:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki wody lub mleka
  • pokruszone orzechy

Przygotowanie:

  1. Wymieszać osobno składniki mokre, osobno składniki suche a następnie wszystko razem, niedokładnie, dosłownie kilka razy zakręcić mieszadełkiem.
  2. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i wymieszać.
  3. Ciasta przelać do foremek wyłożonych papilotkami do ok 3/4 objętości.
  4. Piec w ok 180-200 °C przez 15-20 min.
  5. Zrobić polewę czekoladową: rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej ( w miseczce postawionej w garnuszku z gotującą się wodą), dodać 2 łyżeczki wody (lub mleka) i mieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści.
  6. Upieczone i ostudzone babeczki zanurzyć w czekoladzie i obtoczyć w orzechach.

Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?