PRZEPIS
Składniki:
składniki suche:
- 2 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- aromat waniliowy lub cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao ( do 1/2 ciasta)
składniki mokre:
- 1 szkl mleka
- 1 jajko
- 100 g roztopionego ale schlodzonego masła
inne:
- 100g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki wody lub mleka
- pokruszone orzechy
Przygotowanie:
- Wymieszać osobno składniki mokre, osobno składniki suche a następnie wszystko razem, niedokładnie, dosłownie kilka razy zakręcić mieszadełkiem.
- Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i wymieszać.
- Ciasta przelać do foremek wyłożonych papilotkami do ok 3/4 objętości.
- Piec w ok 180-200 °C przez 15-20 min.
- Zrobić polewę czekoladową: rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej ( w miseczce postawionej w garnuszku z gotującą się wodą), dodać 2 łyżeczki wody (lub mleka) i mieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści.
- Upieczone i ostudzone babeczki zanurzyć w czekoladzie i obtoczyć w orzechach.