Co zrobić gdy zostaną nam niewykorzystane białka jaj? Moja propozycja: bezy! Słodzone stewią zamiast cukru są prawie bezkaloryczną bogatą w białko słodką przekąską lub dodatkiem do deserów czy ciast. Dobrze wysuszone bezy mogą być przechowywane w nawet do 3 miesięcy, najlepiej w szczelnie zamkniętym szklanym słoju. Fantazyjny kształt i piękny pastelowy kolor sprawdzi się idealnie podczas niejednego przyjęcia. Moje bezy przygotowałam specjalnie…
PRZEPIS BISZKOPT Składniki: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki tortowej 3 łyżki kakao 50 g pokruszonej czekolady Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę. po kolei dodawać żółtka. Ciągle ubijając dodawać mąkę, kakao i cukier. Wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić…
PRZEPIS Składniki: 200 g gorzkiej czekolady o zawartości min 70% kakao 100 g masła 1 łyżka miodu 150 g ciasteczek zbożowych (użyłam belvita 5 zbóż i mleko) Przygotowanie: Czekoladę roztopić z masłem. Uważać aby się nie przypaliło. Dodać miód i dokładnie wymieszać, podgrzewać tak długo aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawić i dodać pokruszone ciasteczka. Następnie przelać do tortownicy wyłożonej sreberkiem…
Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info
W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.