Miętowe bezy

BiteDelite-bezy-mieta-8580

BiteDelite-bezy-mieta-8567

BiteDelite-bezy-mieta-8573

Co zrobić gdy zostaną nam niewykorzystane białka jaj? Moja propozycja: bezy! Słodzone stewią zamiast cukru są prawie bezkaloryczną bogatą w białko słodką przekąską lub dodatkiem do deserów czy ciast. Dobrze wysuszone bezy mogą być przechowywane w nawet do 3 miesięcy, najlepiej w szczelnie zamkniętym szklanym słoju. Fantazyjny kształt i piękny pastelowy kolor sprawdzi się idealnie podczas niejednego przyjęcia. Moje bezy przygotowałam specjalnie na ślub koleżanki, której wesele utrzymane było w miętowej kolorystyce:)

PRZEPIS

Składniki:

  • 4 białka
  • 1/4 szklanki stewii w pudrze lub 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropel soku z cytryny
  • miętowy barwnik spożywczy (np. Wilton)
  • dodatkowo można dodać 1-2 krople aromatu miętowego
Przygotowanie:
  1. Białka ze szczypta soli ubić na sztywną pianę, dodać sok z cytryny i miksować jeszcze chwilę, a następnie powoli dodawć cukier lub stewię i dalej miksować.
  2. Gotową masę włożyć do worka cukierniczego z końcówką dekoratorską i wyciskać bezy na papier do pieczenia formując kształt serc.
  3. Piekarnik nagrzać do 140 stopni C i piec przez 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 100 C i piec jeszcze przez 1,5-2 h, do wysuszenia.

 

Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?