Co zrobić gdy zostaną nam niewykorzystane białka jaj? Moja propozycja: bezy! Słodzone stewią zamiast cukru są prawie bezkaloryczną bogatą w białko słodką przekąską lub dodatkiem do deserów czy ciast. Dobrze wysuszone bezy mogą być przechowywane w nawet do 3 miesięcy, najlepiej w szczelnie zamkniętym szklanym słoju. Fantazyjny kształt i piękny pastelowy kolor sprawdzi się idealnie podczas niejednego przyjęcia. Moje bezy przygotowałam specjalnie na ślub koleżanki, której wesele utrzymane było w miętowej kolorystyce:)
PRZEPIS
Składniki:
- 4 białka
- 1/4 szklanki stewii w pudrze lub 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- kilka kropel soku z cytryny
- miętowy barwnik spożywczy (np. Wilton)
- dodatkowo można dodać 1-2 krople aromatu miętowego
- Białka ze szczypta soli ubić na sztywną pianę, dodać sok z cytryny i miksować jeszcze chwilę, a następnie powoli dodawć cukier lub stewię i dalej miksować.
- Gotową masę włożyć do worka cukierniczego z końcówką dekoratorską i wyciskać bezy na papier do pieczenia formując kształt serc.
- Piekarnik nagrzać do 140 stopni C i piec przez 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 100 C i piec jeszcze przez 1,5-2 h, do wysuszenia.