PRZEPIS
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub 100g roztopionego masła
- 1/4 szklanki mleka lub maślanki
- 1 jajko
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
Krem:
- 100 g masła w pokojowej temperaturze
- 3 szklanki cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- 1-3 łyżki śmietany kremówki (ok 30%)
+ truskawki i posypka cukrowa do dekoracji
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 st C.
- Składniki na babeczki po kolei wrzucać do miksera. Wszystko razem wymieszać i miksować kilka minut. Do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Foremki na muffiny wypełnić papilotkami a następnie każdą wypełnić do połowy ciastem.
- Piec 15-20 minut albo dłużej, do tzw. „suchego patyczka”.
- Wyciągnąć i przestudzić przed dekorowaniem.
- Przygotować krem: Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodawać po łyżce śmietanki kremówki i miksować aż uzyskana zostanie kremowa konsystencja.
- Krem nakładać na babeczki przy pomocy dużej tylki w kształcie gwiazdki.
- Na wierzch każdej ułożyć połówkę truskawki i posypać cukrową posypką.