PRZEPIS
Składniki:
- 250g zielonych szparagów
- 100g masła
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soku z limonki
- szczypta soli i pieprzu
- świeży szpinak
Przygotowanie:
- Szparagi umyć, można ale nie trzeba ich obierać (zielone szparagi nie zawierają tak tawardych włókien jak białe szparagi), odciąć końcówki.
- Zagotować wodę z odrobiną cukru i soli najlepiej w specjalnym wysokim garnku. Jeśli nie posiadamy takiego naczynia to w szerokim garnku na leżąco gotować szparagi przez 7-8min, aż będą miękkie ale nie rozgotowane.
- W międzyczasie przygotować sos: ostudzone roztopione wcześniej masło zmiksować z żółtkiem i sokiem z limonki na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem. Podgrzewać dopóki szparagi nie będą gotowe.
- Ugotowane odcedzone szparagi wyłożyc na talerze razem z liśćmi świeżego szpinaku.
- Polać sosem, posypać świeżo zmielonym pieprzem i podawać.
Dla osób na diecie proponuję smaczną i lekką alternatywę do holenderskiego sosu: wymieszać jogurt naturalny z ulubioną musztardą w proporcji 1:1, przyprawić pieprzem.