Mazurek kokosowy z owocami tropikalnymi
Mój najnowszy przepis na kolejny nietypowy mazurek! Tradycyjny kruchy spód i tropikalny smak na wierzchu. Kokos… (dużo kokosu) + krem kokosowy i mix tropikalnych suszonych owoców. Pycha! PRZEPIS Ciasto kruche Składniki: 160 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru pudru 150 g masła 1 jajko Dodatkowo: śmietana kremówka cukier puder wiórki kokosowe mix suszonych owoców tropikalnych (do kupienia w…
Zobacz post
Chrupiący baton czekoladowy z musli
Dzisiaj najsłodszy dzień w roku – Dzień czekolady! Zamiast drugiego śniadania u nas były przepyszne chrupiące batony czekoladowe. Prawdziwa bomba energetyczna! PRZEPIS Składniki: 100 g mlecznej czekolady Fin Carre z Lidla z dodatkiem cornflake’sów (aktualnie w promocyjnej cenie) garść płatków kukurydzianych garść musli garść rodzynek Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, którą następnie dodajemy do pozostałych składników. Wymieszać. Przełożyć do naczynia wyłożonego…
Zobacz post
Pączki z kremem
Pieczone pączki są świetną alternatywą dla wszystkich, którzy dbają o linię. Dla tych, którzy mogą sobie pozwolić na więcej, proponuję przełożyć pączki kremem. PRZEPIS Składniki: 1 szklanka mąki 1/2 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szklanka mleka 3 łyżki masła, roztopinego Przygotowanie: Wymieszać ze sobą suche składniki. Dodać resztę i zmiksować na gładką masę. Przełożyć ciasto…
Zobacz post
Kruche ciasteczka ze skórką pomarańczy
PRZEPIS Składniki na około 25 – 30 szt. ciasteczek: 115 g miękkiego masła 50 g cukru wymieszanego z ziarenkami wydrążonymi z całej laski waniliowej 1 jajko, roztrzepane 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii 200 g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka skórka pomarańczowa Kotanyi szczypta cukru gruboziarnistego…
Zobacz post
Śnieżne kule orzechowe
PRZEPIS (ok. 14 kulek) Składniki: 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki orzechów włoskich, drobno zmielonych cukier z prawdziwą wanilią (można kupić gotową mieszankę w saszetce Kotanyi) 50g miękkiego masła szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru do obtoczenia kulek Przygotowywanie: Piekarnik nagrzać do 150°C. Mąkę wymieszać ze zmielonymi orzechami, cukrem z wanilią i szczyptą soli. Dodać masło i wszystko razem wyrobić na…
Zobacz post