Dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnymi mazurkami mam fantastyczny pomysł. Mini mazurek deserowy. Tradycyjny kruchy spód z truskawkami i bitą śmietaną z listkami świeżej mięty. Wszystko obficie polane roztopioną czekoladą.
PRZEPIS
Ciasto kruche
Składniki:
- 160 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 70 g cukru pudru
- 150 g masła
- 1 jajko
Dodatki:
- dżem truskawkowy
- bita śmietana
- truskawki
- roztopiona czekolada mleczna
- liście mięty
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać, dodać pokrojone masło, cukier i jajko.
- Ciasto zagnieść i uformować w kulę. Następnie włożyć do lodówki na ok 30 min.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- 3 formę do pieczenia (keksowa) o wymiarach ok 10 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto rozwałkować, pokroić na odpowiednie prostokąty i włożyć do form.
- Piec ok 20 min aż ciasto się zarumieni.
- Schłodzić.
- Wierzch posmarować truskawkowym dżemem.
- Ubitą z cukrem pudrem śmietanę kremówkę (min 30%) wyłożyć na warstwie dżemu.
- Następnie położyć pokrojone truskawki i liście świeżej mięty.
- Całość polać roztopioną czekoladą.