Mój najnowszy przepis na kolejny nietypowy mazurek! Tradycyjny kruchy spód i tropikalny smak na wierzchu. Kokos… (dużo kokosu) + krem kokosowy i mix tropikalnych suszonych owoców. Pycha!
PRZEPIS
Ciasto kruche
Składniki:
- 160 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 70 g cukru pudru
- 150 g masła
- 1 jajko
Dodatkowo:
- śmietana kremówka
- cukier puder
- wiórki kokosowe
- mix suszonych owoców tropikalnych (do kupienia w tesco)
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać, dodać pokrojone masło, cukier i jajko.
- Ciasto zagnieść i uformować w kulę. Następnie włożyć do lodówki na ok 30 min.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- 3 formę do pieczenia (keksowa) o wymiarach ok 10 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto rozwałkować, pokroić na odpowiednie prostokąty i włożyć do form.
- Piec ok 20 min aż ciasto się zarumieni.
- Ubić śmietankę wraz z cukrem pudrem. Wymieszać z wiórkami kokosowymi (ilość wg uznania).
- Kokosowy krem wyłożyć na upieczone i wystudzone kruche ciasto.
- Posypać mieszanką tropikalnych bakalii.