PRZEPIS (ok. 14 kulek)
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki orzechów włoskich, drobno zmielonych
- cukier z prawdziwą wanilią (można kupić gotową mieszankę w saszetce Kotanyi)
- 50g miękkiego masła
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru pudru do obtoczenia kulek
Przygotowywanie:
- Piekarnik nagrzać do 150°C.
- Mąkę wymieszać ze zmielonymi orzechami, cukrem z wanilią i szczyptą soli.
- Dodać masło i wszystko razem wyrobić na gładkie ciasto.
- Uformować małe kulki, które układać na papierze do pieczenia, zachowując kilkucentymetrową odległość między nimi.
- Piec przez ok 30 min.
- Zaraz po wyjęciu z piekarnika jak troszkę przestygną ale kiedy nadal będą ciepłe obtoczyć w cukrze pudrze.
- Wystudzić i jeszcze raz posypać cukrem pudrem.