PRZEPIS
Składniki na około 25 – 30 szt. ciasteczek:
- 115 g miękkiego masła
- 50 g cukru wymieszanego z ziarenkami wydrążonymi z całej laski waniliowej
- 1 jajko, roztrzepane
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 200 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- skórka pomarańczowa Kotanyi
- szczypta cukru gruboziarnistego
Przygotowanie:
- Masło ubić z cukrem do puszystości. Wbić jajko i ekstrakt z wanilii, dalej ubijajać.
- Dodać mąkę, proszek, sodę oraz skrobię i wyrabiać aż ciasto przestanie się kleić.
- Blat wysypać mąką. Ciasto rozwałkować, wycinać ciasteczka, delikatnie przenosić je na wyłożoną papierem blachę (są bardzo delikatne i miękkie, najlepiej podważać je nożem).
- Jajko roztrzepać z mlekiem. Posmarować ciastka, posypać skórką z pomarańczy i cukrem.
- Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC.