PRZEPIS
BISZKOPT
Składniki:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 50 g pokruszonej czekolady
Przygotowanie:
- Białka ubić na sztywną pianę. po kolei dodawać żółtka. Ciągle ubijając dodawać mąkę, kakao i cukier.
- Wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C.
- Ostudzić i przekroić na 2 części.
KREM
Składniki:
- 2 gorzkie czekolady min 70% kakao
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1-2 łyżki kakao
- żelki dżdżownice i spaghetti
Przygotowanie:
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić to wystudzenia.
- Śmietanę ubić na krem. Posłodzić, i powoli dodawać roztopioną czekoladę ciągle mieszając.
Dekoracja:
- Na jedną część biszkoptu wyłożyć połowę kremu czekoladowego, przykryć kolejnym biszkoptem i lekko docisnąć.
- Na biszkopt wyłożyć resztę masy czekoladowej, przykrywając nią również boki tortu.
- Uformować kopiec, posypać wierzch kakao i udekorować żelkami.
- Schłodzić w lodówce.