Paluchy z ciasta francuskiego z szynką, serem i czarnuszką
Paluszki sprawdzą się zarówno na śniadanie – idealnie smakują z jajkiem na miękko! I jako samodzielna przekąska. 1. Kawałki szynki szwarcwaldzkiej ułożyć na papierze do pieczenia. 2. Na kawałkach szynki ułożyć paski ciasta francuskiego. 3. Posypać startym serem. 4. Oprószyć słodką papryką. 5. Posypać czarnuszką (można pominąć lub użyć kminku lub sezamu). 6. Każdy pasek zawinąć. 7. Włożyć do nagrzanego piekarnika…
Zobacz post
Grzybowe crostini
Bez wątpienia zrobiło się jesiennie…. :) PRZEPIS Składniki bagietka masło 4 średniej wielkości pieczarki garść suszonych leśnych grzybów szczypta soli morskiej szczypta świeżo zmielonego pieprzu 10 posiekanych orzechów włoskich świeża pietruszka Przygotowanie: Pokrojone grzyby usmażyć na maśle z dodatkiem oliwy lub oleju rzepakowego. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać posiekane orzechy. Wymieszać. W międzyczasie podpiec pieczywo, które następnie…
Zobacz post
Grillowany ananas z wiórkami kokosowymi
PRZEPIS Składniki: świeży ananas 1 łyżka wiórków kokosowych roztopiona czekolada lub nutella Przygotowanie: Dojrzałego ananasa obrać i pokroić np. w słupki. Następnie każdy kawałek nabic na patyczki do szaszłyków. Włożyć na ruszt lub grillować na specjalnej grillowej patelni. Zrumienione szaszłyki owocowe ściągnąć z rusztu, posypać wiórkami kokosowymi. Jeszcze lepiej smakują polane roztopioną nutellą lub czekoladą.
Zobacz post
Kukurydza z masłem i słodką papryką
PRZEPIS Składniki: 2 kolby kukurydzy 2 łyżki masła 1 łyżeczka słodkiej papryki Przygotowanie: Kolby kukurydzy pokroić na 3 mniejsze części i wrzucić do gotującej się lekko osolonej wody. Gotować przez 5-7 minut. Zaraz po wyciągnięciu z wrzątku, posmarować kolby masłem, posolić do smaku i posypać słodką papryką. Podawać od razu.
Zobacz post