PRZEPIS
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1/2 cebuli, posiekanej
- 750 ml bulionu warzywnego
- 4 kolby kukurydzy lub 2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1/2-1 papryczka chilli, posiekana
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 200 ml mleczka kokosowego
- 50 g płatków migdałowych
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Masło rozpuścić w dużym rondelku. Dodać 2-3 łyżki bulionu i cebulę, przykryć i dusić do miękkości.
- Dodać ziarna kukurydzy i dusić przez kilka minut.
- Następnie podlać bulionem warzywnym (2 1/2 – 3 szklanki) i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok 10 minut. W między czasie dodać pokrojoną papryczkę chilli, mleczko kokosowe i sok z limonki.
- Zmiksować przy pomocy blendera.
- Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Serwować ciepły krem, posypany płatkami migdałów.