Jakiś czas temu, moja bliska koleżanka dietetyk polecała mi kaszę jaglaną ze względu na jej wartości odżywcze, a nawet lecznicze! Kasza jaglana wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo ma oryginalny smak i świetnie komponuje się zarówno z daniami słodkimi, jak i słonymi. Wypróbowałam w ostatnim czasie kilka przepisów z tą kaszą. Te najsmaczniejsze opublikuję oczywiście na blogu. Oto pierwszy z nich: bardzo jesienny, pełen moich ulubionych bakalii! Idealne danie na śniadanie albo zdrowy słodki i pożywny lunch.
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o wartościowych składnikach diety, preparatach wspomagających proces leczenia przy różnych dolegliwościach, ziołach i środkach wzmacniających organizm, serdecznie polecam odwiedzać stronę Gosi – najnaturalniej.pl.
PRZEPIS
Składniki
- 12 szklanki kaszy jaglanej
- jabłko
- 2 figi
- 3 daktyle
- 2 śliwki suszone
- szczypta cynamonu
- kilka kropel stewii lub łyżka miodu
- szczypta soli morskiej lub himalajskiej
- garść płatków migdałów
Przygotowanie:
- Opłukaną kaszę jaglaną zalać szklanką wody, dodać szczyptę soli morskiej i gotować na małym ogniu przez ok 15 min. Aż kasza wchłonie wodę.
- Pokrojone w drobną kostkę jabłka i bakalie usmażyć pod przykryciem przez około 5 min.
- Prażone jabłko z bakaliami posłodzić stewią lub miodem, dodać cynamon i całość wymieszać wraz z ugotowaną kaszą.
- Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi.