Tarta brokułowa z serkiem topionym

PRZEPIS dla 4-6 osób KRUCHY SPÓD Składniki: 300 g mąki 150 g zimnego masła szczypta soli 1/2-1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej 3 łyżki wody Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać pokrojone masło, sól, pieprz. Wszystko razem wyrobić. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 30min. Schłodzone ciasto wyłożyć, rozwałkować dość cienko i włożyć do foremki. Okleić ciastem…
Zobacz post
Udostępnij:

Opiekołki

Smak dzieciństwa! Moja babcia kładła lekko ugotowane ziemniaczki na piecu kaflowym i zapiekała, nazywając je opiekołkami. Dzisiaj polecam mój lekko zmodyfikowany przepis: podgotowane ziemniaki, młode, w skórkach, skropione oliwą z oliwek, posypane kminkiem zapiekać w temperaturze 200 st C aż do zarumienienia lub na patelni.  
Zobacz post
Udostępnij:

Tarta na szybko z czerwoną cebulą, fetą i oliwkami

Składniki: ciasto francuskie czerwona cebula czarne oliwki ser feta Przygotowanie: Gotowy płat ciasta rozłożyć na papierze do pieczenia. Ser feta rozkruszyć nad ciastem, zostawiając ok 1 cm „ramki”. Cebulę pokroić w grube pióra i ułożyć na cieście. Pokrojone oliwki porozrzucać na cieście. Można pokropić oliwą z oliwek. Włożyć do nagrzanego do 180 st C piekarnika i zapiekać aż ciasto się…
Zobacz post
Udostępnij:

Racuchy z serkiem i jabłkami

PRZEPIS Składniki 250 g sera białego, 2 jaja, 4-5 łyżek mąki 1-2 starte jabłka cukier do smaku 1/3 łyżeczki soli ok. 100 ml oleju rzepakowego do smażenia, Przygotowanie: Ser i utrzeć z żółtkami, dodać starte jabłka, mąkę i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać składniki, a następnie dodać białka ubite na sztywną pianę, cukier do smaku i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać…
Zobacz post
Udostępnij:

Szaszłyki z łososiem, bekonem i słodkim ananasem

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu grillowana przekąska! Kto regularnie śledzi mojego bloga wie, że bardzo lubię połączenie smaku mięsa lub ryb z naturalną słodyczą owoców. Tym razem na ruszt poszedł delikatny łosoś z dodatkiem ananasa i wędzonego bekonu. Z grilla, patelni lub piekarnika… oto mój pomysł na danie imprezowe! Szaszłyki podane w towarzystwie bardzo aromatycznego dipu barbecue to strzał w…
Zobacz post
Udostępnij:

Marchewka w maślano-miodowej glazurze

PRZEPIS Składniki: 300 g młodej malutkiej marchewki 1/3 szklanki wody 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli świeżo zmielony pieprz pietruszka, świeżo posiekana (tu jak zwykle niezastąpione są nożyczki do ziół) Przygotowanie: Wodę zagotować w garnuszku. Posolić i dodać marchewkę. Gotować ok 5 minut aż marchew zmięknie. Dodać masło, miód i sok z cytryny. Gotować…
Zobacz post
Udostępnij:

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?