Sałatka z gruszką, rukolą i gorgonzolą

PRZEPIS Składniki: garść rukoli 1 gruszka, pokrojona w cienkie plastry 40g sera Gorgonzola, pokrojonego w kostkę ok 10 zielonych winogron garść orzechów włoskich garść ziaren słonecznika Przygotowanie: Na drewnianej misce ułożyć liście rukoli. Dodać gruszkę, winogrono i orzechy. Posypać słonecznikiem. Wymieszać tuż przed podaniem. Polać miodowo-cytrynowym sosem vinegrette. Miodowo cytrynowy sos vinaigrette 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy…
Zobacz post
Share:

Sałatka aksamitna

PRZEPIS na sałatkę aksamitną jak z Warsztatu Składniki: filet z kurczaka sałata lodowa ananas z puszki kukurydza płatki migdałów ulubione przyprawy do kurczaka (np.: curry lub grillowa mieszanka do mięs) Przygotowanie: Kawałki pokrojonego fileta z kurczaka marynować w ulubionych przyprawach z dodatkiem oliwy. Usmażyć lub grillować. Sałatę i ananasa pokroić na drobne kawałki i ułożyć na talerzu, dodać kukurydzę. Wymieszać kawałki…
Zobacz post
Share:

Caprese

Składniki: pomidor mozzarella oliwa z oliwek bazylia Przygotowanie: Pomidora umyć i pokroić w plastry. Plastry mozzarelli pokropić oliwą z oliwek i posypać bazylią. Na talerzu układać warstwami pomidora i ser. Podawać z grzankami.
Zobacz post
Share:

Marchewkowe kokardki z wodorostami

PRZEPIS Składniki: pocięty w paseczki płat nori (wodorosty) 3-4 marchewki 1 łyżka sosu sojowego 1  łyżka słodkiego wina ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżki oleju sezamowego biały sezam Przygotowanie: Obrać marchewkę i pokroić na cieniutkie paseczki średniej długości. Wymieszać ze sobą sos sojowy, cukier, i wino ryżowe. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju sezamowego, wrzucić marchewkę i smażyć chwilkę na małym…
Zobacz post
Share: