PRZEPIS
Składniki:
- pocięty w paseczki płat nori (wodorosty)
- 3-4 marchewki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka słodkiego wina ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 łyżki oleju sezamowego
- biały sezam
Przygotowanie:
- Obrać marchewkę i pokroić na cieniutkie paseczki średniej długości.
- Wymieszać ze sobą sos sojowy, cukier, i wino ryżowe.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju sezamowego, wrzucić marchewkę i smażyć chwilkę na małym ogniu. Wlać przygotowaną mieszankę. Gotować chwilę.
- Ugotowaną marchewkę podzielić na kilka porcji, każdą zawinąć paseczkiem wodorostu.
- Ułożyć na talerzu po 3 porcje „marchewkowych kokardek”. Posypać sezamem.
- Podawać z marynowanym imbirem i sosem sojowym.
- Idealne jako zdrowa przekąska lub dodatek do sushi.