Szarlotka z kruszonką

6179053522_7c9255d3a1_z6179053458_61081ac1c8_z

Sprawdzony przepis – zawsze wychodzi!

PRZEPIS

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 250g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 2,5 kg obranych i pokrojonych jabłek
  • 2 łyżki cynamonu
  • cukier (w zależności od słodkości jabłek)

Przygotowanie:

  1. Mąkę wysypać na stolnicę. Miękkie masło poszatkować i dodać do mąki razem z resztą składników na ciasto. Zagnieść na gładkie ciasto i wstawić do schłodzenia do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Jabłka usmażyć z cynamonem i cukrem do smaku.
  3. Dno tortownicy wyłożyć 3/4 schłodzonego ciasta. Następnie wyłożyć jabłka i wyrównać. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta aby równomiernie pokryło warstwę jabłek.
  4. Piec w temp. 1800C około 45-50 minut.
Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?