Sprawdzony przepis – zawsze wychodzi!
PRZEPIS
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 250g miękkiego masła
- 3 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 2,5 kg obranych i pokrojonych jabłek
- 2 łyżki cynamonu
- cukier (w zależności od słodkości jabłek)
Przygotowanie:
- Mąkę wysypać na stolnicę. Miękkie masło poszatkować i dodać do mąki razem z resztą składników na ciasto. Zagnieść na gładkie ciasto i wstawić do schłodzenia do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Jabłka usmażyć z cynamonem i cukrem do smaku.
- Dno tortownicy wyłożyć 3/4 schłodzonego ciasta. Następnie wyłożyć jabłka i wyrównać. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta aby równomiernie pokryło warstwę jabłek.
- Piec w temp. 1800C około 45-50 minut.