PRZEPIS
Składniki:
- 1 dojrzała gruszka
- 1 łyżka cukry wanilinowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 3-4 truskawki
- 1/2 szklanki wiśni
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- starta skórka z pomarańczy i cytryny
- pokruszone orzechy
Przygotowanie:
- Gruszki obrać i przekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne.
- Zagotować wodę z cukrem waniliowym, brązowym cukrem, skórkami z cytryny i pomarańczy. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut.
- Dodać gruszki i gotować pod przykryciem przez ok 20 minut, aż gruszki będą miękkie.
- Sok jabłkowy podgrzać, dodać do niego truskawki z wiśniami oraz startą skórkę z pomarańczy.
- Na talerzu ułożyć gruszki, na każdą połówkę wyłożyć podgrzane owoce i polać sosem.