Sałatka z gruszką, rukolą i gorgonzolą

7893192770_7c90b86353_z

7893192382_d6c7d01628_z

PRZEPIS
Składniki:

  • garść rukoli
  • 1 gruszka, pokrojona w cienkie plastry
  • 40g sera Gorgonzola, pokrojonego w kostkę
  • ok 10 zielonych winogron
  • garść orzechów włoskich
  • garść ziaren słonecznika

Przygotowanie:

  1. Na drewnianej misce ułożyć liście rukoli. Dodać gruszkę, winogrono i orzechy. Posypać słonecznikiem.
  2. Wymieszać tuż przed podaniem.
  3. Polać miodowo-cytrynowym sosem vinegrette.

Miodowo cytrynowy sos vinaigrette

  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy typu Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek bardzo dobrej jakości
  1. Wszystkie składniki wymieszać, można przelać do słoiczka, zakręcić i potrząsać do uzyskania gładkiej mikstury, jeśli jest zbyt gęsta, dodać więcej oliwy.

 

Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?