PRZEPIS
Składniki:
- garść rukoli
- 1 gruszka, pokrojona w cienkie plastry
- 40g sera Gorgonzola, pokrojonego w kostkę
- ok 10 zielonych winogron
- garść orzechów włoskich
- garść ziaren słonecznika
Przygotowanie:
- Na drewnianej misce ułożyć liście rukoli. Dodać gruszkę, winogrono i orzechy. Posypać słonecznikiem.
- Wymieszać tuż przed podaniem.
- Polać miodowo-cytrynowym sosem vinegrette.
Miodowo cytrynowy sos vinaigrette
- 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy typu Dijon
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek bardzo dobrej jakości
- Wszystkie składniki wymieszać, można przelać do słoiczka, zakręcić i potrząsać do uzyskania gładkiej mikstury, jeśli jest zbyt gęsta, dodać więcej oliwy.