Rustykalna tarta ze śliwkami i migdałami

7759941726_d2868a6153_z 7759941588_f15a8a4221_z

PRZEPIS na rustykalną francuską tartę zwaną GALETTE, podstawowy przepis jest bardzo prosty, śliwki można zastąpić dowolnymi sezonowymi owocami lub swoimi ulubionymi, np: jabłkami, gruszkami czy brzoskwiniami:)

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki maki
  • 200g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 8 kropel stewii w płynie lub 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki wody
  • płatki migdałów
  • 5 – 6 śliwek, pokrojonych na mniejsze kawałki
Przygotowanie:
  1. Mąkę wyrobić z masłem, szczyptą soli. Posłodzić. Dodać wodę i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie.
  2. Wstawić do lodówki na min. 30 minut.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180º C.
  4. Ciasto rozwałkować najlepiej na kształt okręgu. Na środku ułożyć owoce, skropić stewią lub posypać cukrem. Rogi ciast zawinąć do środka.
  5. Posypać migdałami i włożyć do piekarnika na ok 40 min. Piec aż ciasto będzie kruche i zarumienione.
  6. Podawać ciepłe lub zimne najlepiej z keksem bitej śmietany.

 

Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?