PRZEPIS na rustykalną francuską tartę zwaną GALETTE, podstawowy przepis jest bardzo prosty, śliwki można zastąpić dowolnymi sezonowymi owocami lub swoimi ulubionymi, np: jabłkami, gruszkami czy brzoskwiniami:)
Składniki:
- 2 1/2 szklanki maki
- 200g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 8 kropel stewii w płynie lub 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1/2 szklanki wody
- płatki migdałów
- 5 – 6 śliwek, pokrojonych na mniejsze kawałki
Przygotowanie:
- Mąkę wyrobić z masłem, szczyptą soli. Posłodzić. Dodać wodę i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie.
- Wstawić do lodówki na min. 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 180º C.
- Ciasto rozwałkować najlepiej na kształt okręgu. Na środku ułożyć owoce, skropić stewią lub posypać cukrem. Rogi ciast zawinąć do środka.
- Posypać migdałami i włożyć do piekarnika na ok 40 min. Piec aż ciasto będzie kruche i zarumienione.
- Podawać ciepłe lub zimne najlepiej z keksem bitej śmietany.