Krem z dyni z masłem orzechowym

BITEDELITE-5955

BITEDELITE-5958

BITEDELITE-5960

BITEDELITE-5953

BITEDELITE-5956

BITEDELITE-5979

Po długiej przerwie przedstawiam Wam przepis na zupę – krem z dyni w nieco innym wydaniu niż zwykle, bo z dodatkiem naturalnego masła orzechowego, które nadaje bardzo przyjemny smak. Do tego szczypta pieprzu cytrynowego, który podkreśla smak zupy.

Sycąca, rozgrzewająca i delikatnie kremowa, z orzechowo-pieprzną nutą.

PRZEPIS (2-3 porcje)

Składniki:

  • 500g mrożonej dyni (o tej porze roku ciężko o świeżą, chyba, że została nam jakaś z jesiennych zbiorów)
  • 1 ziemniak lub nieduży słodki batat
  • 1 cebula
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • garść orzechów ziemnych do posypania

Przygotowanie:

  1. Cebulkę poddusić na oliwie, i gdy zmięknie przełożyć do garnka.
  2. Dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka i dynię.
  3. Zalać bulionem.
  4. Gotować na średnim ogniu ok. 15 minut.
  5. Przyprawić solą i pieprzem, dodać masło i gotować, aż masło całkowicie się rozpuści.
  6. Następnie zmiksować.
  7. Dodać łyżkę masła orzechowego i doprawić ewentualnie do smaku i zmiksować na gładki krem.
  8. Przełożyć do miseczki, posypać pokruszonymi orzechami i podawać gorące.

 

5 Comments

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Skomentuj

Zobacz również