Prosty, niewymagający pieczenia, przepyszny deser przypominający jednej z moich ulubionych deserów – tiramisu.
Do jego wykonania zainspirował mnie wafelek Lusette o smaku cappucino. Kruchy, niezbyt słodki, a jego kawowo-czekoladowy smak działa pobudzająco na moje zmysły. Nie sposób mu się oprzeć!
PRZEPIS
- 5 łyżek cappuccino
- 200g śmietany kremówki
- 300g serka mascarpone
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- 3 wafelki Lusette o smaku cappuccino
- kakao
- filiżanka dużego cappuccino + 1/4 szklanki ciepłego mleka lub wody do nasączenia wafelków
Przygotowanie:
- Śmietanę kremówkę ubić, dodać 5 łyżek cappuccino, serek mascarpone i brązowy cukier. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Wafelki namoczyć przez krótką chwilę w ciepłej kawie z mlekiem, dzięki czemu kruche wafelki staną się miękkie i jeszcze bardziej kawowe.
- Każdy wafelek rozdzielić na 2 cieńsze warstwy.
- Ułożyć warstwę wafelków na dnie naczynia.
- Przykryć częścią masy śmietankowo-serowej.
- Ułożyć kolejną warstwę wafelków na którą wyłożyć resztę masy.
- Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
- Przed podaniem posypać kakao.
- Smacznego!
Pyszny deserek
Oj, kusisz… <3
Mniam..z tymi wafelkami, aż ślinka cieknie! Moje ulubione lusette to orzechowe ale nigdzie ich nei moge dostać :(
Cudowny deser! Uwielbiam!
ja też znam tylko klasyczne tiramisu, więc zapamiętam sobie tę wersję :)
Wygląda obłędnie!
Nie tylko wygląda ale i smakuje!!!
Autor
dziękuję Jolu :)
Nigdy nie pomyślałabym, że te wafelki można tak dobrze spożytkować. Dzięki za pomysł i inspirujący przepis!
Takie coś to był dzisiaj zjadł :)
Uwielbiam Tiramisu, to mój ulubiony włoski deser, szkoda tylko, że jest kaloryczny, no ale czasami trzeba sobie poprawić nastrój :) Podany przepis również wygląda ciekawie, muszę spróbować. Wracając do tego typu słodkości, aby miały dobry smak koniecznie trzeba zastosować dobre espresso, ja używam do tego kawy ziarnistej zaparzonej w ekspresie kolbowym. Jeśli ktoś używa rozpuszczalnej to czysta profanacja włoskiej kuchni :)
Witam, jakie wymiary formy ? i jeśli chodzi o rozdzielenie batoników to mam to zrobić w sensie żeby jeden baton rozdzielić na 3 części ? bo nie bardzo rozumiem jak to zrobić.