Po długiej przerwie przedstawiam Wam przepis na zupę – krem z dyni w nieco innym wydaniu niż zwykle, bo z dodatkiem naturalnego masła orzechowego, które nadaje bardzo przyjemny smak. Do tego szczypta pieprzu cytrynowego, który podkreśla smak zupy.
Sycąca, rozgrzewająca i delikatnie kremowa, z orzechowo-pieprzną nutą.
PRZEPIS (2-3 porcje)
Składniki:
- 500g mrożonej dyni (o tej porze roku ciężko o świeżą, chyba, że została nam jakaś z jesiennych zbiorów)
- 1 ziemniak lub nieduży słodki batat
- 1 cebula
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz cytrynowy
- garść orzechów ziemnych do posypania
Przygotowanie:
- Cebulkę poddusić na oliwie, i gdy zmięknie przełożyć do garnka.
- Dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka i dynię.
- Zalać bulionem.
- Gotować na średnim ogniu ok. 15 minut.
- Przyprawić solą i pieprzem, dodać masło i gotować, aż masło całkowicie się rozpuści.
- Następnie zmiksować.
- Dodać łyżkę masła orzechowego i doprawić ewentualnie do smaku i zmiksować na gładki krem.
- Przełożyć do miseczki, posypać pokruszonymi orzechami i podawać gorące.
Uwielbiam zupę dyniową, musi być pyszna!
Strasznie podoba mi się ten przepis! Dodałabym tylko grzanki :)
wygląda przepysznie i pewni tak smakuje
Musiała smakować zupełnie wyjątkowo :)
Spróbuję na pewno :-) dodatek masła orzechowego zupełnie może zmienić całkowicie klasyczną dyniową. Pozdrawiam J.
Cudnie zrobione zdjęcia. Moja żona, która z przekonania jest wegetarianką, chętnie spróbuje zrobić tę smakowicie wyglądającą zupę.