BiteDelite-pineaplle-with-coconut-5467

BiteDelite-pineaplle-with-coconut-5471

BiteDelite-pineaplle-with-coconut-5463

PRZEPIS

Składniki:

  • 1 świeży ananas, obrany, i pokrojony wzdłuż na ósemki
  • 2 łyzki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki (albo więcej jak ktoś lubi) wiórków kokosowych

Przygotowanie:

  1. Rozpalić grill lub rozgrzać patelnię grillową na średnim ogniu.
  2. Ananasa obrać ze skóry, przekroić wzdłuż, każdą połówkę jeszcze raz na pół, wyciąć twarde środki i każdą ćwiartke przekroię jeszcze raz wzdłuż.
  3. Takie kawałki ananasa ułożyć na ruszcie i zapiekać z każdej strony po około 2-3 minuty, aż się zarumieni i zmięknie. Wyciągnąć na talerz i wystudzić. Następnie pokroić na drobne kawałki.
  4. W między czasie, w małym rondelku zagotować mleko ze śmietanką i cukrem. Na najmniejszym ogniu gotować przez około 7 minut. Dodać wiórki kokosowe i gotować aż mleczko zgęstnieje.
  5. Pokrojonego ananasa wyłożyć na półmiski, polać kokosową śmietanką i podawać.
  6. Idealnie komponuje się z lodami waniliowymi.
Follow:

Skomentuj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.