PRZEPIS
Składniki:
- 1 świeży ananas, obrany, i pokrojony wzdłuż na ósemki
- 2 łyzki brązowego cukru
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
- 1/2 szklanki (albo więcej jak ktoś lubi) wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- Rozpalić grill lub rozgrzać patelnię grillową na średnim ogniu.
- Ananasa obrać ze skóry, przekroić wzdłuż, każdą połówkę jeszcze raz na pół, wyciąć twarde środki i każdą ćwiartke przekroię jeszcze raz wzdłuż.
- Takie kawałki ananasa ułożyć na ruszcie i zapiekać z każdej strony po około 2-3 minuty, aż się zarumieni i zmięknie. Wyciągnąć na talerz i wystudzić. Następnie pokroić na drobne kawałki.
- W między czasie, w małym rondelku zagotować mleko ze śmietanką i cukrem. Na najmniejszym ogniu gotować przez około 7 minut. Dodać wiórki kokosowe i gotować aż mleczko zgęstnieje.
- Pokrojonego ananasa wyłożyć na półmiski, polać kokosową śmietanką i podawać.
- Idealnie komponuje się z lodami waniliowymi.