PRZEPIS
Składniki:
- 200 g makaronu z dodatkiem szpinaku
- 300 g mrożonego szpinaku
- 1/2 posiekanej cebuli
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 3 łyzki oliwy z oliwek
- 150 g sera ricotta
- czarne oliwki, pokrojone w plastry
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła takie jak: kolendra, bazylia lub pietruszka
Przygotowanie:
- Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, al dente.
- Ugotowany makaron odcedzić, odlać 1/8 szklanki wody, przelać na patelnię, dodać oliwę, cebulę i dusić aż cebula zmięknie. Dodać czosnek i smażyć ok 1-2 minuty. Wrzucić szpinak i dusić przez ok 10 minut. Jeśli jest za mało wody i szpinak zaczyna się przypalać, dolać ok 1/3 szklanki.
- Przyprawić szpinak solą i pieprzem do smaku.
- Dodać makaron i wymieszać.
- Następnie dodać pokruszonym ser i oliwki. Wymieszać delikatnie
- Doprawić solą i pieprzem wg uznania i przełożyć na półmiski.
- Podawać od razu z kilkoma listkami świeżych ziół.