Zielone tagiatelle ze szpinakiem, serem ricotta i oliwkami

BiteDelite-5753

BiteDelite-5758

-5760

PRZEPIS

Składniki:

  • 200 g makaronu z dodatkiem szpinaku
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 1/2 posiekanej cebuli
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 3 łyzki oliwy z oliwek
  • 150 g sera ricotta
  • czarne oliwki, pokrojone w plastry
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże zioła takie jak: kolendra, bazylia lub pietruszka
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, al dente.
  2. Ugotowany makaron odcedzić, odlać 1/8 szklanki wody, przelać na patelnię, dodać oliwę, cebulę i dusić aż cebula zmięknie. Dodać czosnek i smażyć ok 1-2 minuty. Wrzucić szpinak i dusić przez ok 10 minut. Jeśli jest za mało wody i szpinak zaczyna się przypalać, dolać ok 1/3 szklanki.
  3. Przyprawić szpinak solą i pieprzem do smaku.
  4. Dodać makaron i wymieszać.
  5. Następnie dodać pokruszonym ser i oliwki. Wymieszać delikatnie
  6. Doprawić solą i pieprzem wg uznania i przełożyć na półmiski.
  7. Podawać od razu z kilkoma listkami świeżych ziół.
Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?