Ponieważ tradycyjne włoskie ciasto na pizzę jest dla mnie zbyt twarde i ciężkie, preferuję spód z ciasta francuskiego. Dla odmiany polecam taką wersję pizzy. Składniki na wierzch możemy dać dowolne, w zależności od tego na co mamy ochote bądź co mamy w lodówce;) Na dzisiejszą kolację przygotowałam wersję ze szpinakiem, serem i orzechami.
PRZEPIS
Składniki:
- płat ciasta francuskiego
- 700g świeżego szpinaku
- ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 30g startego sera cheddar
- świeżo zmielony pieprz
- garść pokruszonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C.
- Z ciasta francuskiego wyciąć okrąg i ułożyć na papierze do pieczenia.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać łyżkę wody, cebulę i czosnek. Posolić i usmażyć.
- Następnie wrzucić umyte liście świeżego szpinaku, przykryć i dusić przez kilka minut.
- Przyprawić do smaku pieprzem i jeszcze odrobiną soli. Odsączyć dokładnie.
- Na środek ciasta ułożyc szpinakowy farsz.
- Posypać startym serem.
- włożyć do piekarnika i piec przez ok 20 minut, aż brzegi ciasta będą zarumienione.
- Podawać z sosem czosnkowym, polecam dip w lżejszej wersji: jogurt, sól, pieprz i przeciągnięty przez praskę ząbek czosnku.
Nigdy tutaj niczego nie komentowałam ale musze to napisać! Tak się cieszę,zę wróciłaś ze swoimi przepisami! Zawsze trafiasz w mój smak! Również tym razem :D Szkoda, że wczesneij nie zaglądnęłam bo nie miałam pomysłu na kolację a skłądniki mam :)
Autor
haha ;) Dzięki!
I pomyśleć, że jeszcze kilka miesięcy temu nie tknęłabym szpinaku;P W takiej formie-czosnek,cebulka bardzo mi smakuje, niestety jestem na diecie i ser odpada i tez ciasto francuskie :(
Twoje przepisy są bardzo inspirujące wyglądają przepysznie i do tego bardzo zdrowo
Autor
Dzięki! Częstuj się :)