Paluchy z ciasta francuskiego z szynką, serem i czarnuszką
Paluszki sprawdzą się zarówno na śniadanie – idealnie smakują z jajkiem na miękko! I jako samodzielna przekąska. 1. Kawałki szynki szwarcwaldzkiej ułożyć na papierze do pieczenia. 2. Na kawałkach szynki ułożyć paski ciasta francuskiego. 3. Posypać startym serem. 4. Oprószyć słodką papryką. 5. Posypać czarnuszką (można pominąć lub użyć kminku lub sezamu). 6. Każdy pasek zawinąć. 7. Włożyć do nagrzanego piekarnika…
Zobacz post
Amerykańskie placuszki z miodem i granetem
PRZEPIS Składniki: 1 szklanka mąki 1 jajko szklanka maślanki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli + dodatki: ziarenka z owocu granatu łyżka miodu cukier puder Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Smażyć na patelni teflonowej z dwóch stron. Podawać polane miodem, posypane ziarenkami granatu. Można jeszcze delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz post
Kanapki z serem kozim i pieczoną gruszką
Kanapki dla wielbicieli koziego* sera. Ze słodką gruszką i słonawym, specyficznym lekko wytrawnym smakiem sera koziego nabierają nowego wymiaru. Chleb orkiszowy. Do tego obrane orzechy włoskie i odrobina świeżo zmielonego pieprzu. *Dla tych, którzy za smakiem koziego sera nie przepadają- polecam dowolny naturalny kremowy serek z mleka krowiego. Składniki: 3-4 kromki chleba orkiszowego 2 łyżki serka koziego plasterki gruszki podpieczone na patelni grillowej (aby się…
Zobacz post
Grzybowe crostini
Bez wątpienia zrobiło się jesiennie…. :) PRZEPIS Składniki bagietka masło 4 średniej wielkości pieczarki garść suszonych leśnych grzybów szczypta soli morskiej szczypta świeżo zmielonego pieprzu 10 posiekanych orzechów włoskich świeża pietruszka Przygotowanie: Pokrojone grzyby usmażyć na maśle z dodatkiem oliwy lub oleju rzepakowego. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać posiekane orzechy. Wymieszać. W międzyczasie podpiec pieczywo, które następnie…
Zobacz post
Kasza jaglana z bakaliami
Jakiś czas temu, moja bliska koleżanka dietetyk polecała mi kaszę jaglaną ze względu na jej wartości odżywcze, a nawet lecznicze! Kasza jaglana wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo ma oryginalny smak i świetnie komponuje się zarówno z daniami słodkimi, jak i słonymi. Wypróbowałam w ostatnim czasie kilka przepisów z tą kaszą. Te najsmaczniejsze opublikuję oczywiście na blogu. Oto…
Zobacz post
- Nowsze posty
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- …
- 11
- Starsze posty