Szybka i zdrowa sałatka, zarówno na lunch, jak i kolację :) Czy znaliście te wszystkie właściwości cieciorki: sprzyja odchudzaniu, jest skarbnicą białka, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu….? Brzmi znakomicie, ale czy smakuje? O tak! Warto wprowadzić ciecierzycę do diety chociażby ze względu na jej właściwości pobudzające – nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak. Sama ciecierzyca jest też idealnym zamiennikiem kawy oraz mięsa..
PRZEPIS
Składniki:
- kilka różyczek ugotowanych brokułów
- 150g ugotowanej ciecierzycy (ja użyłam gotowej, w puszce)
- ser feta
- garść prażonego słonecznika
- oliwa z oliwek (może być aromatyzowana, najlepiej czosnkowa)
- świeżo zmielona sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Brokuł dzielimy na części i gotujemy przez 6 minut w lekko osolonej wodzie, aby brokuły zachowały intensywny zielony kolor, warto dodać do gotowania łyżeczkę cukru.
- Ugotowane brokuły przekładamy na talerz, ciecierzycę odsączamy z zalewy i posypujemy nią brokuły.
- Następnie dodajemy pokruszony ser feta.
- Posypujemy prażony słonecznikiem.
- Skrapiamy oliwą z oliwek.
- Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą morską do smaku.