Dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnymi mazurkami mam fantastyczny pomysł. Mini mazurek deserowy. Tradycyjny kruchy spód i tradycyjna kajmakowa warstwa wyłożona solonym popcornem. Wszystko to obficie polane roztopioną czekoladą i karmelem. Warto spróbować.. chyba, że jesteś na diecie to ostrożnie – na malutkim kawałku się nie skończy :)
PRZEPIS
Ciasto kruche
Składniki:
- 160 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 70 g cukru pudru
- 150 g masła
- 1 jajko
Dodatki:
- masa kajmakowa
- szklanka popcornu (może być gotowy, solony)
- karmel
- roztopiona czekolada (najlepiej taka z dużą zawartością kakao)
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać, dodać pokrojone masło, cukier i jajko.
- Ciasto zagnieść i uformować w kulę. Następnie włożyć do lodówki na ok 30 min.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- 3 formę do pieczenia (keksowa) o wymiarach ok 10 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto rozwałkować, pokroić na odpowiednie prostokąty i włożyć do form.
- Piec ok 15-20 min aż ciasto się zarumieni.
- Schłodzić.
- Wierzch posmarować masą kajmakową.
- Następnie rozsypać usmażony, lekko posolony popcorn.
- Obficie polać roztopioną czekoladą i karmelem.