Dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnymi mazurkami mam kolejny fantastyczny przepis. Mini mazurek deserowy. Czekoladowy kruchy spód i tradycyjna kajmakowa warstwa wyłożona plastrami świeżego banana. Warto spróbować.. :)
PRZEPIS
Ciasto kruche
Składniki:
- 160 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 70 g cukru pudru
- 150 g masła
- 1 jajko
Dodatki:
- masa kajmakowa
- dojrzały banan
- posypka czekoladowa
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać, dodać pokrojone masło, cukier i jajko.
- Ciasto zagnieść i uformować w kulę. Następnie włożyć do lodówki na ok 30 min.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- 3 formę do pieczenia (keksowa) o wymiarach ok 10 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto rozwałkować, pokroić na odpowiednie prostokąty i włożyć do form.
- Piec ok 15-20 min aż ciasto się zarumieni.
- Schłodzić.
- Wierzch posmarować masą kajmakową.
- Następnie ułożyć plastry banana.
- Na wierz dodać czekoladową posypkę.
Mazurek jest pyszny i w dodatku bardzo pomysłowy z tym bananem
Autor
warto spróbować!
Wprawdzie już po świętach, ale z chęcią sobie takiego mazurka zrobię :) Ja otwarłem jakieś dwa dni temu takiego kupnego, który święta przeczekał w szafce zapomniany i chyba pierwszy i ostatni raz się pokusiłem o zakup… Nie dooobry. W Twoim przepisie zrobię tylko jedną małą modyfikację – zamienię posypkę na startą czekoladę, nie przepadam za tym pierwszym ;)
już dwa razy go robiłem :), moje chłopaki się nim zajadają :)
Ile trzeba dodać kakaa lub czekolady, bo nie jest napisane?
Autor
Meg, dziękuję za komentarz, rzeczywiście brakowało składnika, w tym przepisie do ciasta kruchego dodałam 2 łyżki prawdziwego kakao, można więcej jeśli wolisz wytrawniejsze i mniej słodkie.