Ponieważ tradycyjne włoskie ciasto na pizzę jest dla mnie zbyt twarde i ciężkie, preferuję spód z ciasta francuskiego. Dla odmiany polecam taka wersję pizzy. Składniki na wierzch możemy dać dowolne, w zależności od tego na co mamy ochote bądź co mamy w lodówce;)
PRZEPIS
Składniki:
- płat ciasta francuskiego
- 30g startego sera gouda lub cheddar
- 1 pokrojona w piórka czerwona cebula
- pierś z kurczaka marynowana wcześniej w ulubionych ziołach, pokrojona w kostke i deliktanie zrumieniona na patelni
- czarne oliwki
- świeżo zmielony pieprz
- pietruszka
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C.
- Z ciasta francuskiego wyciąć okrąg i ułożyć na papierze do pieczenia.
- Na środek układac ulubione składniki na pizzę. Ja do przygotowania pizzy uzyłam składników wyżej wymienionych.
- Piec pizzę przez ok 20 minut aż brzegi ciasta będą zarumienione.
- Podawać samą lub z ulubioną sałatką.