PRZEPIS:
Składniki:
- opakowanie gotowanych krewetek (rozmiar dowolny, ja wybrałam tiger)
- sok z 1 cytryny i z 1 limonki
- skórka starta z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek bardzo dobrej jakości
- świeża mięta
- sól i pieprz do smaku
Guacamole:
- dojrzałe awokado
- 1 łyżeczka soku z limonki i cytryny
- odrobina startej skórki z limonki lub cytryny
- sól i pieprz do smaku
Dip miodowo-paprykowy:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- sok z cytryny
- szczypta mielonej ostrej papryki
Przygotowanie:
Krewetki rozmrozić i wrzucić do miseczki. Skropić sokiem z cytryny i limonki, octem ryżowym, łyżką oliwy z oliwek a także posiekanymi liśćmi świeżej mięty i startą skórką z limonki. Posypać świeżo zmieloną solą i pieprzem. Wymieszać, przykryć i marynować w chłodnym miejscu przez min 30 min.
Przygotować 2 dipy:
- Guacamole obrane i pokrojone awokado rozgnieść widelcem, skropić sokiem z limonki i cytryny. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dodałam jeszcze odrobine startej skórki z cytryny. Wymieszać i przełożyć do miseczki.
- Miodowo-paprykowy: miód wymieszać z łyżeką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, przyprawić papryką i przelać do miseczki.
Zamarynowane krewetki wrzucić na rozgrzana patelnię grillową. Smażyć ok 3 minuty w między czasie przewrócić na druga stronę.
Podawać z dipami.