PRZEPIS
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 opakowanie świeżego lub 1/2 mrożonego szpinaku
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- posiekana cebula
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 50g sera feta, pokruszonego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać łyżkę wody, cebulę i czosnek. Posolić i usmażyć.
- Następnie wrzucić umyte liście świeżego szpinaku lub rozmrożony szpinak, przykryć i dusić przez kilka minut.
- Przyprawić do smaku pieprzem i jeszcze odrobiną soli. Odsączyć dokładnie.
- Wymieszać wraz z pokruszonym serem feta. Odstawić.
- Płat ciasta francuskiego pokroić na kwadraty.
- Na środek każdego ułożyć kopiatą łyżkę (lub dwie – w zależności od wielkości kwadracików) farszu.
- Każdy kwadrat złożyć na pół i docisnąć lekko brzegi aby się skleiły.
- Umieścić na papierze do pieczenia i brytfannie
- Piec przez 15-20 min aż ciasto się zarumieni.
- Udekorować ziołami ( ja użyłam tymianku) podawać z dipem, np. czosnkowym.
Przepyszne! A do tego szybkie i łatwe w przygotowaniu :)
Dziś zaserwowałam na obiad i znikły w takim tempie, w jakim je zrobiłam ;)
Autor
bardzo się cieszę, że tak wszystkim smakowały! dziękuję za komentarz Malw, serdecznie pozdrawiam,
Asia