PRZEPIS
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub 100g roztopionego masła
- 1/4 szklanki mleka lub maślanki
- 1 jajko
- ok 4 łyżki konfitury wiśniowej
Polewa:
- roztopiona czekolada
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 st C.
- Składniki na babeczki (poza konfiturą) po kolei wrzucać do miksera. Wszystko razem wymieszać i miksować kilka minut. Do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Foremki na muffiny wypełnić papilotkami a następnie każdą wypełnić płaską łyżką ciasta, a następnie połową łyżeczki konfitury i przykryć kolejną płaską łyżką ciasta.
- Piec 15-20 minut albo dłużej, do tzw. „suchego patyczka”.
- Wyciągnąć i przestudzić.
- Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą oblać babeczki.