Czekoladowe babeczki z konfiturą wiśniową oblane czekoladą

BiteDelite-babeczki-czekoladowe-z-wisniami-0499

BiteDelite-babeczki-czekoladowe-z-wisniami-0523

BiteDelite-babeczki-czekoladowe-z-wisniami-0518

PRZEPIS

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub 100g roztopionego masła
  • 1/4 szklanki mleka lub maślanki
  • 1 jajko
  • ok 4 łyżki konfitury wiśniowej

Polewa:

  • roztopiona czekolada

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st C.
  2. Składniki na babeczki (poza konfiturą) po kolei wrzucać do miksera. Wszystko razem wymieszać i miksować kilka minut. Do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Foremki na muffiny wypełnić papilotkami a następnie każdą wypełnić płaską łyżką ciasta, a następnie połową łyżeczki konfitury i przykryć kolejną płaską łyżką ciasta.
  4. Piec 15-20 minut albo dłużej, do tzw. „suchego patyczka”.
  5. Wyciągnąć i przestudzić.
  6. Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą oblać babeczki.
Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?