PRZEPIS
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 cebula, drobno posiekana
- 5-6 marchewek
- 3 szklanki bulionu
- 1 łyżka masła
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, dodałam również miąższ ale bez skórek
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej Kotanyi
- świeżo zmielona sól i pieprz do smaku
- 2 kromki bagietki, zrumienione w tosterze
Przygotowanie:
- Masło roztopić na dużej patelni, najlepiej jeśli będzie głęboka. Dodać cebulę, 2 łyżki wody i zrumienić uważając aby cebula się nie przypaliła. Wrzucić pokrojoną marchewkę.
- Po kilku minutach wlać bulion. Jeśli nie mamy wystarczająco głębokiej patelni, przełożyć składniki do garnka. Gotować aż marchew będzie miękka, ok 30 minut.
- Dodać sok z pomarańczy, miód, przyprawić solą i pieprzem do smaku oraz starta skórką z pomarańczy.
- Zmiksować blenderem na puree. Konsystencja powinna być taka jaką lubimy, aksamitna lub niekoniecznie, jeśli jest zbyt gęsta, dodać więcej bulionu.
- Przelać do talerzy. Podawać wraz z grzankami.