Jakiś czas temu otrzymałam od marki Ambition patelnię i nóż szefa kuchni, a dzisiaj postanowiłam je wykorzystać do przygotowania wyjątkowego przepisu na aromatyczne drożdżówki. Przepyszne! Z cynamonowym nadzieniem, oblane słodkim lukrem z cytrynową nutą. Idealne na jeden kęs.
A teraz najwyższy czas zaprezentować Wam efekty mojego pieczenia z nowymi kuchennymi pomocnikami:
Aromatyczne drożdżówki na jeden kęs. Z cynamonowym nadzieniem, oblane słodkim lukrem z cytrynową nutą. Pyszne!
PRZEPIS
Składniki:
- 500g mąki
- 8g drożdży instant
- szklanka ciepłego mleka
- 50g brązowego cukru
- 70g miękkiego masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 2 łyżki roztopionego masła
- 4 łyżki mielonego cynamonu
- 4 łyżki brązowego cukru
Lukier
- sok z 1\4 cytryny
- pół szklanki cukru pudru
- W miseczce rozrobić posłodzone łyżeczką cukru drożdże, zalać ciepłym mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce.
- W międzyczasie wymieszać pozostałe suche składniki: mąkę z pozostałym cukrem, szczyptą soli. Dodać 1 całe jajko, 2 żółtka i miękkie masło.
- Po ok 10 min dodać drożdżowy zaczyn i wyrabiać ciasto na gładką masę. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki.
- Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę, do czasu aż podwoi swoją objętość.
- Gotowe ciasto podsypać mąką.
- Piekarnik nagrzać do 180 st C.
- Ciasto przekroić na 2 kawałki.
- Każdy z nich wałkować na grubość ok 1 cm najlepiej na kształ prostokąta.
- Płat ciasta posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem i brązowym cukrem.
- Zawinąć w podłużny rulon.
- Pokroić na całej długości na 2 cm kawałki.
- Powtórzyć to samo z drugim płatem.
- Ślimaczki ułożyć w naczyniu do pieczenia. Ja używam 28 cm patelni.
- Posmarować wierzch roztrzepanym białkiem i włożyć do piekarnika.
- Piec przez 20 min.
- Polać lukrem: sok z cytryny podgrzać w garnuszku na małym ogniu. Dodać cukier puder. Mieszać do czasu aż lukier osiągnie odpowiednio gęstą konsystencję.
***
RECENZJA
Zarówno z noża, jak i patelni jestem bardzo zadowolona – spełniają wszystkie moje oczekiwania co do kuchennego sprzętu: nie tylko świetnie się prezentują ale i są niesamowicie funkcjonalne. Nóż szefa jest niezastąpiony w każdej kuchni. Nóż od firmy Ambition jaki posiadam, to stylowy model z kolekcji Kyoto. Ma długie i szerokie ostrze umożliwiające wszechstronne zastosowanie. Jest idealny i do krojenia mięsa i do siekania ziół. Jest ciężki i masywny ale dobrze leży w ręce. Jest też bardzo ostry, tak jak lubię, dzięki czemu krojenie nim to prawdziwa przyjemność. Już stał się moi ulubionym nożem i znakomicie przydaje się w gorącym przedświątecznym okresie.
Obok noża, garnka i wyciskarki do soków, niezbędna w mojej kuchni jest patelnia. Nigdy jeszcze nie miałam patelni, którą śmiało mogę włożyć do piekarnika! W kuchni gdzie nie mam kompletnie miejsca na przechowywanie, każdy sprzęt wielofunkcyjny jest na wagę złota. Patelnia Ambition Taurus jest przystosowana do używania w piekarniku, do temp. 240 st. C. więc nie potrzebuję już okrągłej formy do pieczenia, której mi brakowało. Solidna, ciężka, ze stabilną rączką i pomocnym uchwytem z drugiej strony. Jej średnica ma 28 cm więc jest idealna! Pokryta warstwą specjalnej powłoki, która zapewnia zdrowsze i łatwiejsze przyrządzanie potraw. Nic podczas beztłuszczowego smażenia nie przywiera i myje się ją bardzo łatwo.
A na koniec niespodzianka! Do końca grudnia, w sklepie Dajar z hasłem ZDROWE-GOTOWANIE wszystkie narzędzia marki Ambition możecie kupić 10% taniej.
Muszę je w końcu zrobić – kuszące :D
o właśnie taki zwykły dodatkowy uchwyt i już tyle zmienia. Dla mnie większość tych dużych patelni jest za ciężka a jeszcze jak nie ma uchwytu to kaszana ale ta wygląda obiecująco.
No i się skusiłam. Pierwsza tura w piekarniku. Cały dom cudownie świątecznie pachnie, żaden odświeżacz powietrza nie ma szans.
Autor
I jak smakowały?! Co do zapachu to prawda, intensywnie pachnie cynamonem :)
Nie cierpie myć patelni po jajecznicy!! Pół jajka zostaje na patelni a jak jest z tą
Prześliczne bułeczki! Z chęcią w najbliższym czasie je upiekę :)
ja na diecie a ty takie pyszności wrzucasz!
Autor
Są malutkie, na jedną możesz się skusić :)
Piękne i apetyczne! Kiedyś wreszcie je zrobię :)
Posiadam tę patelnie od ponad pół roku i to był najlepszy zakup do kuchni jaki mogłam zrobić :D Powłoka teflon dla mnie to rewelacja, dzięki temu nie używam już tyle tłuszczu do smażenia. A nawet czasami w ogóle go nie kładę na patelnie, np gdy smażę jajka. Super zakup :)
Autor
Ja również jestem zadowolona i nie używam tłuszczu do smażenia na niej :)
Czy mogę użyć maku zamiast cynamonu?
Autor
Tak, ale najlepsza byłaby masa makowa a nie sam mak :)
tez mam taką patelnię! i tez to moja ulubiona :) noże mam z Duki i bardzo sobie je chwalę, kupowałam cały komplet
Witam serdecznie, buleczki zapowiadają się znakomicie, ale mam jeden problem- jestem uczulona na laktoze. Czy mogłabym zamienić mleko na wode a masło na oliwe z oliwek albo olej kokosowy? pozdrawiam
Autor
Możesz eksperymentować. Drożdze potrzebuja ciepła więc mleko mozna zastąpić śmiało wodą ale co do tłuszczu to nie jestem pewna. Chodzi mi o walory smakowe – olej kokosowy pewnie zmieni nieco smak. W tych bułeczkach prawdziwe masło jest kluczowym składnikiem.
Pycha! czekałam na ten przepis :)