PRZEPIS
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki
- 120 g zimnego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Porzeczkowo – kokosowa pierzynka:
- 3 białka
- 1/2 szklanki białego cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- 600 g czerwonych porzeczek
Przygotowanie:
- Ze składników na spód wyrobić ciasto (może być nieco lepkie i klejące), zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 30 min.
- Piekarnik rozgrzać d0 160 °C. Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć na spodzie formy wyłożonej papierem. Ja użyłam 20×24 cm.
- Piec przez 25 min aż ciasto będzie lekko zrumienione.
- W tym czasie ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Na końcu dodać porzeczki i delikatnie wymieszać z pianą.
- Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i lekko ostudzić.
- Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150 °C.
- Na ciasto wyłożyć pianę i piec przez 30 min, aż utworzy się skorupka i lekko zbrązowieje.