Ciasto z porzeczkami pod kokosową pierzynką

7500153246_f594effa4e_z

7500152992_95f6c99635_z

7500152796_894c79c470_z

PRZEPIS

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 120 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Porzeczkowo – kokosowa pierzynka:
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 600 g czerwonych porzeczek
Przygotowanie:
  1. Ze składników na spód wyrobić ciasto (może być nieco lepkie i klejące), zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 30 min.
  2. Piekarnik rozgrzać d0 160 °C. Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć na spodzie formy wyłożonej papierem. Ja użyłam 20×24 cm.
  3. Piec przez 25 min aż ciasto będzie lekko zrumienione.
  4. W tym czasie ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Na końcu dodać porzeczki i delikatnie wymieszać z pianą.
  5. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i lekko ostudzić.
  6. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150 °C.
  7. Na ciasto wyłożyć pianę i piec przez 30 min, aż utworzy się skorupka i lekko zbrązowieje.
Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?