Jeśli lubicie ryby, to chciałabym Wam dziś zaproponować pstrąga pieczonego w folii.
Pysznie i zdrowo!
PRZEPIS
Składniki:
- 1 cały pstrąg, oczyszczony, pozbawiony ości i łusek.
- gałązki tymianku, świeżego
- 1 cytryna
- 1 limonka
- sól morska i czarny pieprz
- 3 łyzki soku z cytryny lb limonki wymieszane z oliwą z oliwek
- łyżkeczka masła
- liście rukoli
- płatki migdałów
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 200° C.
- Rybę natrzeć sokiem z cytryny (lub limonki) wymieszanym z oliwą, solą i pieprzem.
- Do środka ryby włożyć cieniutko pokrojone plastry cytryny, kilka gałązek tymianku. Na wierzchu posmarować rybę masłem.
- Zawinąć w folię i zapiekać przez ok 20-30 min w zależności od wielkości ryby.
- Serwować z plastrami limonki, cytryny, posypaną płatkami migdałów z ulubionym ziołowym dressingiem, z frytkami lub pieczonymi ziemniakami, na liściach sałaty lub świeżej rukoli wg upodobań.