PRZEPIS
Składniki:
- buraki, tak dużo jak się chce
- oliwa z oliwek
- sól morska do smaku lub mieszanka przypraw (czosnek, rozmaryn, tymianek, sól)
Przygotowanie (wersja pieczona)
- Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Buraki umyć, obrać i pokroić na plasterki, tak cienko jak się da. Ja robiłam to ręcznie ale przy pomocy odpowiedniej tarki byłoby znacznie szybciej.
- Plastry warzyw ułożyć równomiernie na papierze, skropić oliwą i posypać przyprawami wg uznania.
- Piec 15-20 min, obrócić podpieczone chipsy na drugą stronę i zapiekać kolejne 15-20 min pilnować aby się nie przypaliły.
- Wyciągnąć z piekarnika, schłodzić, przełożyć do miseczki i podawać.
Przygotowanie (wersja smażona)
- Buraki umyć, obrać i pokroić na plasterki, tak cienko jak się da. Ja robiłam to ręcznie ale przy pomocy odpowiedniej tarki byłoby znacznie szybciej.
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej.
- Wrzucać partiami plastry buraków i smażyć ok 3-4 minuty, do momentu aż się zarumienią a końcówki zaczną się wyginać. Im cieńsze plastry tym szybciej się usmażą ale też szybciej będą się przypalać dlatego trzeba bardzo pilnować czasu smażenia.
- Usmażone chipsy wykładać na ręczniki papierowe i poczekać aż tłuszcz ocieknie i chipsy się wystudzą.
- Gotowe chipsy posypać przyprawami wg uznania, przełożyć do miseczki i podawać.