Chrupiące chipsy z buraków

7029076095_62bd72f7eb_z 6882976218_a39b2b483a_z

PRZEPIS

Składniki:

  • buraki, tak dużo jak się chce
  • oliwa z oliwek
  • sól morska do smaku lub mieszanka przypraw (czosnek, rozmaryn, tymianek, sól)
Przygotowanie  (wersja pieczona)
  1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Buraki umyć, obrać i pokroić na plasterki, tak cienko jak się da. Ja robiłam to ręcznie ale przy pomocy odpowiedniej tarki byłoby znacznie szybciej.
  3. Plastry warzyw ułożyć równomiernie na papierze, skropić oliwą i posypać przyprawami wg uznania.
  4. Piec 15-20 min, obrócić podpieczone chipsy na drugą stronę i zapiekać kolejne 15-20 min pilnować aby się nie przypaliły.
  5. Wyciągnąć z piekarnika, schłodzić, przełożyć do miseczki i podawać.

Przygotowanie  (wersja smażona)

  1. Buraki umyć, obrać i pokroić na plasterki, tak cienko jak się da. Ja robiłam to ręcznie ale przy pomocy odpowiedniej tarki byłoby znacznie szybciej.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzać olej.
  3. Wrzucać partiami plastry buraków i smażyć ok 3-4 minuty, do momentu aż się zarumienią a końcówki zaczną się wyginać. Im cieńsze plastry tym szybciej się usmażą ale też szybciej będą się przypalać dlatego trzeba bardzo pilnować czasu smażenia.
  4. Usmażone chipsy wykładać na ręczniki papierowe i poczekać aż tłuszcz ocieknie i chipsy się wystudzą.
  5. Gotowe chipsy posypać przyprawami wg uznania, przełożyć do miseczki i podawać.
Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?