Nie trudno zgadnąć, iż uwielbiam nutellę! Babeczki z nutellą znajdowały się wysoko na mojej liście przepisów do zrobienia. Same babeczki to za mało dlatego krem jest również na bazie nutelli. W środku każdej babeczki niespodzianka! Nie trudno zgadnąć jaki orzeszek ukryty jest w środku, prawda?:)
PRZEPIS
Składniki:
suche składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/4 laski wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 100 ml roztopionego masła
- 1 jajko
+ 1/2 małego słoiczka nutelli (wystarczy trochę mniej jak się nie podjada ;)) i orzechy laskowe, po jednym do każdej babeczki
KREM
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2-3 łyżki nutelli
Przygotowanie:
- Wymieszać osobno składniki mokre, osobno składniki suche a następnie wszystko razem, niedokładnie, dosłownie kilka razy zakręcić mieszadełkiem.
- Ciasto przelać do foremek wyłożonych papilotkami do ok 3/4 objętości.
- Do każdej babeczki włożyć orzecha laskowego i po ok 1/2-1 łyżeczki nutelli. Wykałaczką wymieszać nutellę z ciastem. Robić takie esy-floresy fantazyjne.
- Piec w ok 180-200 °C przez 15-20 min.
- W między czasie przygotować krem: Ubić śmietanę na sztywno. Dodać nutellę i delikatnie wymieszać, miksować na niedużych obrotach przez chwilę. Lekko schłodzić.
- Upieczone i schłodzone babeczki dekorować kremem przy pomocy rękawa cukierniczego i końcówki dekoratorskiej w kształcie gwiazdki.
- Gotowe.
Na ile foremek jest przepis?
Autor
ok 12