Dzisiaj proponuje wersję śniadaniową po włosku z pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią.
PRZEPIS
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka wody
- szczypta pieprzu (jeśli wersja na słono)
- szczypta ziół – polecam mieszankę ziół włoskich w młynku Kotanyi
- 2 łyżki masła
- 4 małe pomidorki
Przygotowanie:
- Jajka roztrzepać razem z wodą, solą i pieprzem (polecam także suszone zioła np: oregano,bazylia,rozmaryn, cząber czy estragon).
- Pomidorki przekroić na pół. Na patelni roztopić masło i zostawić na minimalnym ogniu. (Im mniejsza patelnia tym lepiej – ja użyłam 20cm, idealna byłaby 18cm albo mniejsza, wtedy omlet byłby bardziej puszysty)
- Roztrzepane jajko wlać na rozgrzane masło, ułożyć pomidorki i smażyć na małym ogniu. Gdy omlet będzie już ścięty na wierzchu, wyłożyć na talerz.
- Udekorować świeżą bazylia i podawać.