Tosty francuskie z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem na udane słodkie śniadanie, świetne też na brunch. Jeśli lubisz połączenie masła orzechowego i bananów, koniecznie wypróbuj te tosty.
PRZEPIS
Składniki:
- 6 kromek chleba tostowego wieloziarnistego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- 2 jajka
- 1 dojrzały banan, obrany i pokrojony w plasterki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki brązowego cukru
Przygotowanie:
- Na patelni roztopić masło z 2 łyżeczkami brązowego cukru i szczypta cynamonu. Na małym ogniu smażyc z plasterki banana. Po ok 2 minutach delikatnie odwrócić każdy plasterek banana na drugą stronę.
- Połowę kromek posmarować masłem orzechowym i przykryć drugą połową.
- W miseczce rozmącić jajka z mlekiem, łyżeczką brązwego cukru i szczyptą cynamonu. Wymieszać dokładnie. Zanurzyć sandwiche z dwóch stron.
- Smażyć tosty na rozgrzanej patelni z niewielką ilością masła, po ok 3-4 minuty z każdej strony.
- Usmażone tosty podawać z karmelizowanym bananem.